Kvalitný spánok je mimoriadne dôležitý pre každého jedinca v dvadsiatom prvom storočí. Nedostatok spánku ovplyvňuje každý aspekt nášho života – spomaľuje metabolizmus, zvyšuje riziko obezity a súvisiacich chorôb a narušuje mentálny stav jedinca. Keď dobre spíte, vaše šance na prejedanie sa znížia, a tým sa zníži risk nadobudnutia nadváhy.

Kvalitný spánok a matrac

Práve preto je každý záujemca výnimočne opatrný pri výbere vhodného matraca. Bežne sa matrace vyrábajú s celopenovou konštrukciou, no existujú i iné typy konštrukcií. K dispozícii je veľa rôznych typov matracov podľa materiálu, tvrdosti a veľkosti. Pružinové matrace, penové matrace, matrace z pamäťovej peny, kokosové matrace, latexové matrace a tak ďalej. Avšak, výber typu matraca závisí od individuálnych potrieb klienta, preto je osobná návšteva predajne podstatná. Dôležité je taktiež aj to, aby nový potencionálny matrac bol kvalitný, a zároveň bol kompatibilný s vaším rozpočtom.

Matrace musia byť vybrané tak, aby vyhovovali hmotnosti, polohe spánku a celkovému zdravotnému stavu jednotlivca. Počas spánku sa v mozgu obnovujú nervové spojenia, čo pomáha jednotlivcovi učiť sa nové informácie a ukladať nadobudnuté spomienky. Kvalitný spánok vedie k zlepšeniu koncentrácie a lepším schopnostiam riešiť problémy a rozhodovať sa. Inými slovami, dobrý nočný spánok môže zvýšiť celkovú produktivitu jedinca.

Kvalitný a zdravý spánok

Taktiež zvážte rozmery vašej spálne, a najmä vašej postele. Existujú matrace na posteľ pre jedného alebo manželskú posteľ, no je možné si objednať matrac s rozmermi na mieru. Aby sa váš nový matrac zmestil na vašu posteľ, je rozumné zmerať približnú veľkosť postele ešte pred samotným nákupom.

Pri porovnaní s vaším starým matracom, na ktorom ste spali dlhú dobu je veľmi bežné, že máte pocit, že váš nový matrac je o niečo pevnejší, ako by ste chceli. Je to preto, že váš starý matrac bol pravdepodobne už trochu pozadu či dokonca trošičku poškodený, a tým neposkytoval správnu tvrdosť vhodnú pre vašu chrbticu.

Mohlo by se vám také líbit: